Vyšší ligy

Jak se povede jihočeským celkům ve vyšších ligách? Budou na tom o něco lépe?

Jihočeský hokejbal má v Extralize hokejbalu a 1. Lize velké zastoupení. Uvidíme v této sezóně úspěchy Jihočechů? Jak se jim povede? Suchdol a Blatná budou patřit ke špičce soutěže, a co Prachatice? Zvládnou druhou extraligovou sezónu?

Extraliga hokejbalu

Formát soutěže

V Extralize nastoupí opět 12 celků – HBC Kladno, HBC Hradec Králové 1988, HBC Hostivař, Elba DDM Ústí nad Labem, HBC Pardubice, HBC Plzeň, HBC Prachatice, HBC Svítkov Stars Pardubice, HbK Karviná, HC Kert Park Praha, SK Hokejbal Letohrad a TJ Snack Dobřany. Tyto týmy se v základní části vyzvou navzájem jednou na svém domácím hřišti a jednou na tom venkovním, což se již několik sezón nemění. Hracím dnem bude opět sobota. Nejlepších 8 celků opět postoupí do vyřazovací části play off, kde se bude hrát klasickým formátem čtvrtfinále 1. vs 8., 2. vs 7., 3. vs 6. a 4. vs 5. Umístění vypadlých týmů bude řešeno opět body ze základní části. Nově se však nebude hrát play down a umístěný 12. tým rovnou sestoupí do 1. Ligy. Naopak vítěz druhé nejvyšší soutěže rovnou postoupí. Mistři Extraligy v ročníku 2023/24 mohou získat 30 000 Kč, druhý celek 20 000 Kč, a třetí 10 000 Kč.

Týmy z regionu: HBC Prachatice se budou chtít vyhnout sestupu. Povede se jim to?

1. Liga

Formát soutěže

12 celků bude před startem ročníku 2023/24 rozděleno do dvou divizí, a to klasicky do západní a východní. V základní části se celky v daných skupinách utkají dvoukolově na domácím a venkovním hřišti každý s každým. Jednokolově se však utkají celky i napříč oběma divizemi. Ve Východní divizi poměří síly SK Kometa Polička, HBK Bulldogs Brno, HBC Malenovice, TJ Lokomotiva Česká Třebová, TJ KOVO Praha a Ježci Heřmanův Městec. V Západní divizi budou hrát SK Suchdol nad Lužnicí, TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice, HBC Tygři Mladá Boleslav, HBC Nové Strašecí, Vlčí smečka Ústí nad Labem, TJ Blatná Datels a SK Kelti 2008. Po základní části postoupí prvních šest celků přímo do čtvrtfinále. Na sedmý až desátý celek bude čekat předkolo na dva vítězné zápasy. Poslední tři týmy sezónu skončí, avšak podle zájmu budou čelit baráži z řad druholigových celků. Do play off však mohou nastoupit hráči, kteří v základní části 1. Ligy odehrají alespoň 30 % zápasů za daný tým. Máme se na co těšit.

Týmy z regionu: TJ Blatná Datels, SK Suchdol nad Lužnicí, TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice. Prvoligové zastoupení na jihu Čech je velké. Datlové a Suchdol loni dosáhli na medaile, obhájí je? A co Budějovice? Dostanou se dále než do čtvrtfinále?