Vyšší ligy

Nová sezóna už bude moje dvacátá za suchdolské Áčko, říká tahoun Jiří Kalát. Jak si váží bronzu?

SK Suchdol nad Lužnicí se v uplynulé sezóně nakonec stal týmem, který bral bronz. Jihočeši v play off vypadli proti aktuálnímu mistrovi z SK Kometa Poličky. Kde se podle tahouna Suchdolu série proti Kometě zlomila? A jak se Jihočeši těší na další sezónu v jiném formátu?

Série proti Boleslavi byla určitě náročná

Jiří, vrátil bych se k uplynulé sezóně. V základní části jste patřili ve vaší divizi k favoritům. Nakonec to stačilo na druhé místo. Byla startovací pozice pro play off ideální?

Základní část se nám celkem povedla, samozřejmě pár slabších okamžiků jsme tam měli, ale zase nejsme kapela, abychom pořád vyhrávali. Co se týče pozice do play off, bylo pro nás určitě dobré, že jsme začínali doma. Zbytek už je na týmu, pokud chcete uspět, musíte porazit každého .

Ve čtvrtfinále jste odehráli sérii proti Mladé Boleslavi, která šla do pěti zápasů. Jak těžká byla? Vše jste nakonec zvládli v domácím pátém utkání. To se muselo vašim divákům líbit.

Série proti Boleslavi byla určitě náročná, je to tým, který je nám herně hodně podobný, ale v obou domácích zápasech jsme šli rychle do vedení, a to nám hodně pomohlo. Do Bolky jsme bohužel přijeli s nastavením, že už se to nějak doklepe. Opak byl pravdou a Boleslav zaslouženě vyrovnala sérii na 2:2. Na rozhodující zápas, který se hrál netradičně ve středu, jsme se dobře připravili, nic jsme nepodcenili a za parádní divácké podpory jsme slavili postup do semifinále.

V semifinále jste narazili na poličskou Kometu, s níž jste odehráli v Poličce dva vyrovnané duely. První skončil 6:5 pro Východočechy a druhý jste vyhráli 1:0. Byli jste rádi alespoň za jeden bod?

Proti Poličce se jasně ukázalo, že se s nimi nedá hrát hurá hokejbal. V sobotu to byl zápas nahoru dolu a v této přestřelce byla Kometa ten šťastnější. V neděli jsme ovšem zvolili jinou taktiku, se kterou bychom sice nevyhráli soutěž o nejpohlednější hokejbal, ale na to se v play off nehledí . Všichni plnili, co měli a gólman nás neskutečně podržel a tím pádem jsme si z Poličky odvezli hodně cenný stav série 1:1.

SK Suchdol bude v další sezóně 1. Ligy obhajovat bronz. Autor fotky: Martin Halíř.

Třetí místo byla taková náplast, ale taky ukázka toho, že dlouhodobě patříme k tomu nejlepšímu v první lize

Na domácí půdě jste však na Kometu nestačili. Kde se podle vás série zlomila? Potěšil vás alespoň dodatečný bronz?

Série se podle mě zlomila už před zápasem v šatně. Chuť do hry, důraz, obětavos , zkrátka chybělo nám všechno. Takhle se play off prostě nehraje a z naší strany to byly dva nejhorší zápasy v sezóně. Třetí místo byla taková náplast, ale taky ukázka toho, že dlouhodobě patříme k tomu nejlepšímu v první lize.

Mnoho fanoušků, hráčů i ostatních čekalo, že váš nedaleký sok z Blatné Kometu ve finále porazí. Jak jste to viděl Vy? Kometa nakonec vyhrála 3:0 na zápasy.

Čekal jsem, že to bude vyrovnaná série a mírně jsem favorizoval Poličku, ale že to bude takový koncert, asi nečekal nikdo. Zápasy jsem neviděl, ale výsledky vypadaly hodně jednoznačně. I když má Blatná hodně kvalitní tým, tak Polička ukázala, že nemá vůbec žádné problémy s produktivitou a po zásluze ovládla první ligu.

Jak se těšíte na další sezónu v 1. Lize? Bude se hrát jiným stylem, než tomu bylo v minulých sezónách. Více se potkáte s týmy z druhé strany republiky. Bude to pro vás zpestřením?

Nová sezóna už bude moje dvacátá za suchdolské Áčko, ale těším se na ni jako na tu první. Sice už nebudu tak nervózní jako v šestnácti, ale hokejbal mě stále baví a určitě to bude s celým týmem super jízda. O hracím systému toho zatím moc nevím, čekám až nám kapitán rozdá kartičky s rozpisem zápasů. Zápasy s týmy z druhé skupiny, zvláště ty dvoudenní jsou u nás populární. (smích) Poznávání kultury a památek, do toho hokejbal, a to vše s partou kamarádů, co může být lepší.