Vyšší ligy

To, že máme 3 hráče na špičce produktivity, je odkaz naší hry, poukazuje blatenský Sebastian Vaníček

Aktuální sezóna v 1. Lize se pro blatenské Datly zatím vyvíjí více než slibně. Po úvodním zaváhání se Blatná rozjela, a proto je zaslouženě na prvním místě Západní divize. Jihočeši mají 3 nejproduktivnější hráče své divize. Jaké pocity ze sezóny má Sebastian Vaníček?

Rozhodně bych zmínil chuť a přístup ke sportu jako takovému

Sebastiane, jste nováčkem 1. Ligy, avšak v ní excelujete a jste na prvním místě Západní divize. Čemu to přisuzujete?

Rozhodně bych zmínil chuť a přístup ke sportu jako takovému. V další řadě nesmíme zapomínat na poctivou letní přípravu, která se letos v našem klubu opravdu vydařila. Myslím, že je to vidět i na hřišti. 1. Liga v Blatné byl sen pro všechny z nás, proto jsme si řekli, že do toho půjdeme na 100 % a hlavně se 100% nasazením, protože bez toho bychom v této soutěži neuhráli vůbec nic. Prostě bez práce nejsou koláče, to platí vždycky!

Vy jste po prvním klopýtnutí s Vlčí smečkou neztratili ani bod. Na co se ve vaší hře spoléháte? A co vám vyhrává zápasy?

Naše hra je postavená na bojovnosti a na tom nechat na hřišti úplně všechno. V prvním kole jsme trochu doplatili na naši nezkušenost a soupeř nás zaslouženě přehrál. Snažíme se jít zápas od zápasu, vždy se soustředíme na nejbližší utkání, které musíme zvládnout. V týmu je cítit obrovská chuť po vítězství a týmový duch, to jsou hlavní faktory pro zvládnutí každého zápasu.

Počáteční sezónní cíle musejí jít určitě stranou. Jaké mety jsou nastaveny momentálně? Určitě se vidíte v play off. Jaká fáze bude cílová?

Po prvním zápase jsem na tuto otázku odpovídal i na našem instagramovém profilu. Tenkrát jsem říkal, že cílem je play-off. Nyní bych to rád trochu pozměnil. Pro play-off bychom si rádi udělali co nejlepší pozici, abychom měli podporu našich úžasných fanoušků, kterým patří obrovský dík, protože v play-off se může stát cokoli a tam budeme fanoušky potřebovat o to víc! Cíl je vyhrát play-off, jinak bychom to nemuseli hrát.

Sebastian Vaníček (uprostřed), David Braun (vlevo) a Petr Maňaska vládnou bodování 1. Ligy na západě republiky. Autor fotky: Martin Halíř.

Na východě republiky se hraje zase úplně jiný hokejbalový styl

Jelikož jste první, tak se daří i vašim hráčům v osobních statistikách. Máte tři hráče na prvních třech místech produktivity a Vy jste jedním z nich. Jakou z toho máte radost?

Největší radost mám z toho, že se nám daří jako týmu. Letos se nám podařilo herní produktivitu rozprostřít na celý kádr, to mě také neskutečně těší. To, že máme 3 hráče na špičce produktivity, je asi jen odkaz naší předvedené hry, díky čemuž máme šestibodový náskok na čele Západní divize.

Sledujete i dění ve Východní divizi? Přeci jenom se ve čtvrtfinále utkáte s jedním z týmů, který bude z druhé divize.

Východní divizi určitě sleduji, na východě Republiky se hraje zase úplně jiný hokejbalový styl. Bude těžké se na tyto soupeře připravit. Setkali jsme se pouze v poháru s Heřmanovým Městcem, který je aktuálně lídr druhé divize. Myslím, že se máme všichni na co těšit.

Vy jste osobně odehrál i jeden extraligový zápas za dobřanské Šneky. Budete za tamní tým nastupovat častěji?

Do budoucna bych určitě chtěl, ale momentálně z osobních důvodů stíhám s klukama jen trénovat, za což jsem nesmírně rád. Chtěl bych tímto poděkovat Vaškovi Šlehoferovi a také Karlu Manhartovi, kteří mi umožnují trénovat s jejich týmy v Dobřanech, resp. v Praze a udržovat se ve formě.