Liga starších žáků

David Švec trénuje starší žáky Pedagogu! Co je u hráčů v tomto věku nejdůležitější?

SK Pedagog České Budějovice má talentované mládežníky, kteří umí hrát hokejbal. To ukázali v loňské sezóně, kdy v regionu obsadili 2. místo. Na závěrečný turnaj se však nedostali, z jakého důvodu? To nám prozradil jejich trenér David Švec.

Kategorii starších žáků trénuji první sezónu

Trenére, jak dlouho již trénujete starší žáky Pedagogu? Jak jste se k trénování dostal? A co Vás na tom naplňuje?

Kategorii starších žáků trénuji první sezónu. U nás v klubu mám na starost ročníky 2008 až 2010. Tyto děti jsem začal trénovat již od kategorie minipřípravek a stoupám vlastně s nimi. Jako trenér v našem klubu tedy působím už sedmou sezónu.

K trénování jsem se dostal asi jako většina kolegů, přihlásil jsem tehdy do klubu svého syna. Nejdříve jsem se zpoza mantinelu na hřiště dostal jako fotografující tatínek, posléze jako kustod, který podával pití, hokejky a balónky. V té době od našich nejmenších žáků odcházel trenér, proto jsem byl osloven s nabídkou trénovat minipřípravku. Jak už víte, s nabídkou jsem souhlasil a s odstupem času jsem za ni velmi šťastný.

Já sám ke sportu mám hodně blízko a když mám možnost předávat své zkušenosti a radost ze hry klukům, který mi vyrůstají před očima, je to pro mě strašně moc motivující. Jsou to moji hokejbaloví kluci, které mám možnost vést a jsem na ně hrdý.

Co je nejdůležitější u hokejbalistů v tomto věku? Na co kladete největší důraz?

Jako nejdůležitější v této věkové skupině vnímám podporu jejich radosti ze hry, a zároveň motivaci k sebezdokonalení. Důraz klademe na týmovost. Naším cílem je vychovat kvalitní týmové hráče, a ne individuální hvězdy. Při tomto sportu je důležité, aby zvítězil tým, nikoliv zazářil jednotlivec.

Jak jste spokojen s výsledky vašeho celku? V loňské sezóně jste získali druhé místo v regionu, ale na závěrečném turnaji jste chyběli. Z jakého důvodu?

S výsledky jsem velmi spokojen, kluci makali. S našimi největšími soupeři (HBC Plzeň a SK Suchdol nad Lužnicí - pozn. red.) jsme sváděli vyrovnané boje. Jsem na ně pyšný, ale samozřejmě pořád máme co zlepšovat a na čem pracovat.

Zúčastnili jsme se květnového kvalifikačního turnaje v Berouně. Bohužel druhý kvalifikační turnaj nám termínově kolidoval s posledními zápasy základní části mladších žáků. Nebylo tedy v našich silách se zúčastnit.

Jak si starší žáci Pedagogu povedou v letošní sezóně? Zdroj fotky: SK Pedagog České Budějovice.

Musíme zapracovat na herní taktice, sehranosti a fyzické kondici.

Jak probíhá příprava na nový ročník soutěže? Na co své hráče připravujete?

Naše příprava probíhá již od poloviny srpna, kdy jsme pro naše juniory tradičně uspořádali týdenní soustředění a následně jsme pokračovali v trénincích na hřišti.

Vstupujeme novou sezonou do vyšší kategorie starších žáků, kde se setkáme s novými soupeři, a proto musíme zapracovat na herní taktice, sehranosti a fyzické kondici.

Jaké jsou cíle s vaší kategorií? Budete chtít zabojovat o celorepublikové zlato?

Pro nás je to vstup do nové soutěže. Rádi bychom se zde co nejrychleji otrkali a zabojovali o nejlepší umístění. To souvisí samozřejmě s tím, že bychom rádi na jihozápadní hokejbalové scéně byli opět vidět. Jako trenéři, ale stejně tak i naši kluci, pro to uděláme maximum. Každopádně je ale pro nás na prvním místě si udržet radost ze hry, vzájemně se motivovat, podporovat a udržovat přátelství, protože to je to, co nás stmeluje a drží pohromadě jako tým.

V Českých Budějovicích je mnoho talentovaných hráčů. Roste ve Vaší kategorii někdo, kdo bude jednou vidět?

Na takovou otázku je pro mě, jako trenéra, těžká odpověď. Určitě máme v týmu kluky, kteří by mohli být v budoucnu vidět na republikové scéně. První tři vlaštovky jsme měli na výběrech U14 a myslím si, že si vedli velmi dobře. Hokejbal, jak jsem již zmiňoval, je týmová hra a pokud chceme v soutěži uspět, musíme hrát jako tým, skvělá parta z "Budějc", a to je pro nás nejdůležitější.

Tabulka Liga starších žáků - Čechy Jih + Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Inter Blovice
1 6:2 3
2.
HBC Prachatice
0 0:0 0
3.
TJ Snack Dobřany
0 0:0 0
4.
TJ Tatran...
0 0:0 0
5.
TJ Blatná Datels
1 2:6 0