Liga starších žáků

Kvalifikační turnaj ovládli Piráti, postup na finálový turnaj slaví i HBC Kladno

V červnu vrcholí téměř všechny hokejbalové soutěže. Výjimkou není ani Liga starších žáků, kde se rozhodovalo o tom, kdo doplní čtveřici vítězů svých lig. V pražských Čimicích se 1. a 2. června 2024 odehrál kvalifikační turnaj, který nabízel dvě volná místa.

Piráti neměli na turnaji konkurenci! Kladno postupuje ze druhé pozice

V každém hracím dni bylo v plánu 5 zápasů. Hrálo se podle klasických pravidel a turnaj se hodnotil tabulkově, nikoli podle pavouka play-off. Již první zápas musel být pro diváky zajímavý. Rysové v něm sice přestříleli písecké starší žáky, ale i tak zápas skončil remízou 4:4. Bod navíc získali Jihočeši po nájezdech. Do turnaje zasáhl domácí celek Rebelů, který porazil Ježky z Heřmanova Městce 4:2. Do akce vstoupil i Hradec Králové, který si přivezl dobrou formu a na úvod porazil tým Kladna 5:2. Stejným výsledkem v dalším zápase získali tři body písečtí hráči proti Praze. Sobotní den zakončil duel mezi Východočechy, který skončil netypicky 0:0. Avšak dva body měli v kapse Piráti.

Neděle začala soubojem Rebelů a Rysů, kde šťastnějším celkem bylo HBC Kladno, které vyhrálo 4:1. Ježci si následně spravili chuť na týmu z Písku, který přestříleli 5:2. Další zápas ukázal, že své místo na finálovém turnaji si vybojovali hradečtí starší žáci, kteří si pohlídali vývoj utkání proti domácímu týmu. Velký boj o druhou postupovou příčku vrcholil mezi Kladnem a Heřmanovým Městcem. Středočeši vedli 3:1, ale v poslední třetině Ježci vyrovnali na 3:3. Rozhodnout musely samostatné nájezdy, ve kterých byli lepší Rysové. Tento bod rozhodl o druhém finalistovi, který pojede do Ústí nad Labem. Poslední zápas se odehrál mezi Pískem a Hradcem Králové a skončil jasně 7:1 pro Piráty. Po turnaji se ukázalo, že Písek hrál se staršími hráči, než bylo povoleno, ale ani bodová kompenzace by postupující nezměnila.

Šestice se už teď chystá na finálový turnaj do Ústí nad Labem

V Lize starších žáků se sezóna hrála ve čtyřech skupinách. Ve skupině Čechy Východ celou soutěž ovládli starší žáci z Polabin, kteří se skórem 187:31 získali 54 bodů a prohráli pouze dvakrát. Druzí byli Ježci a třetí Hradec Králové. Piráti nakonec ovládli kvalifikační turnaj a Ježci končí, i když byli papírově lepším týmem než Hradec Králové. Další skupinou byly Čechy Střed a Sever, kde byla soutěž velmi vyrovnaná. Vítězem se stala HBC Hostivař o pouhé tři body před Kladnem. Rysové postupují z druhého místa kvalifikačního turnaje. Skupina Čechy Jih a Západ poslala do nadstavby A týmy Suchdolu nad Lužnicí, Písku, Plzně a Českých Budějovic. Tabulkově nakonec postoupili Jihočeši ze Suchdolu se 52 body, přičemž Písek měl stejné body, ale rozhodlo skóre a vzájemné zápasy. Mezi týmy na Moravě, kde hrál i slovenský Martin, vyčnívali hráči z Jihlavy, kteří ze 63 bodů ztratili pouze 6, což jim zajistilo vstupenku mezi ústecké finalisty.


Tabulka Liga starších žáků - Čechy Jih + Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HC Buldoci Stříbro
1 10:1 3
2.
SK Suchdol nad...
1 9:1 3
3.
TJ Blatná Datels
1 6:3 3
4.
HBC Plzeň
1 4:2 3
5.
TJ Tatran...
2 7:8 3
6.
HBC Prachatice
1 2:4 0
7.
SK Inter Blovice
1 2:4 0
8.
HbC Zliv
1 1:9 0
9.
HC ŠD Písek
1 1:10 0