Reprezentace

Pro každého mladého hráče je sen reprezentovat svou vlast, hlásí hlavní trenér talentovaných dívek U16 Jaromír Kotlík

Na Mistrovství světa v Liberci si zahrály také talentované dívky do šestnácti let, v přátelském utkání vyhrály s Velkou Británií U21. Hlavní trenér Jaromír Kotlík se rozpovídal nejen o této příležitosti pro mladé hráčky. V roli asistenta trenéra získal se starší kategorií dívek bronz.

Naše holky hrály skvěle, většinu času jsme přehrávaly soupeřky

Pane trenére, na Mistrovství světa v Liberci jste se představili také s reprezentací dívek do 16 let. Jaké zkušenosti to byly pro mladé hráčky?

Každá první reprezentační zkušenost je pro každého hráče nebo hráčku nezapomenutelná. Přináší to s sebou velkou nervozitu a očekávání. My jsme se snažili jim to co nejvíce usnadnit a absolvovali jsme s nimi před mistrovstvím turnaj krajských výběrů U13 v Děčíně, který jsme pojali jako přípravu a už tam jsme ladili závěrečnou sestavu a složení jednotlivých řad tak, abychom podali co nejlepší výkon na šampionátu. Holky měly velké štěstí, že si mohly svoji reprezentační premiéru odbýt už v tomto věku a tuto zkušenost si, pokud na sobě budou pracovat, snad budou moci přenést i do těch vyšších kategorií.

V přátelském utkání jste porazili Velkou Británii U21. Jak se za tímto zápasem ohlížíte?

Když jsem v průběhu mistrovství viděl, jak důrazně Britky hrály v každém zápase, měl jsem obavu, abychom se vyhnuli nějakému zranění. Přece jen věkový rozdíl byl celkem velký. Naše holky ale hrály skvěle, většinu času jsme přehrávaly soupeřky a nakonec se nám i podařilo zvítězit. To byla odměna za dobrý výkon nejen pro hráčky, ale také pro fanoušky, kteří nás během celého zápasu podporovali.

V Liberci se konalo největší juniorské mistrovství v historii. Byla to pro dívky motivace se stále zlepšovat a také se na šampionát v dalších letech dostat?

Samozřejmě, pro každého mladého hráče je sen reprezentovat svou vlast a pokud si už v tomto věku mohly tyto mladé hráčky zkusit ten pocit stát na konci zápasu na modré čáře a slyšet státní hymnu po vyhraném utkání, tak věřím tomu, že tento pocit budou chtít zažít znovu i ve vyšších kategoriích. To je totiž jako droga, to chcete znovu a znovu.

Překvapilo mě, kolik dívek má zájem na sobě přes léto pracovat

Reprezentace dívek do 21 let získala bronz. Pro většinu to bylo první mistrovství, hodně jich bude moci hrát ještě za mladší kategorie. Věříte, že česká reprezentace má dobrý základ do budoucna?

V týmu juniorek bylo celkem 14 hráček, které na mistrovství světa hrály své první utkání, nejmladší hráčce bylo 15 let a většina holek bude moci nastupovat ještě v dalších letech. Již na tomto šampionátu ukázala děvčata svou kvalitu a já bych jim všem chtěl ještě jednou poděkovat za to, jak zodpovědně k tomu přistoupila a jakým způsobem odehrála celý turnaj. Také bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu této kategorie, kde jsem měl tu čest se toho také zúčastnit jako asistent hlavního trenéra Michala Broulíka. Ano, jsem přesvědčený, že ženský hokejbal je u nás na dobré cestě a i v budoucnosti můžeme získávat medaile na světové úrovni.

Každá kategorie z českých týmů vybojovala na mistrovství medaili a všichni mohou být vzorem pro další. Co říkáte na základnu dívek, kterou nyní máte?

Tento šampionát osobně vnímám jako fantastický úspěch našeho sportu. Tři zlaté medaile a dvakrát bronz je výsledek z říše snů. Navíc v domácím prostředí, to může být impulsem pro další děti, aby začaly svou sportovní kariéru v hokejbalu. My jsme s talentovanými dívkami spokojeni. Každý rok se snažíme oslovit kluby s žádostí o doporučení talentovaných dívek a většinou se nám jich sejde kolem 50 na rozvojových kempech. V minulém týdnu jsem byl na Hokejbalovém kempu žen a tam se sešlo opět kolem 50 dívek od 8 do 18 let. Některé z nich jsme viděli poprvé a byl jsem velmi mile překvapen. Dokonce jsme si zahráli dvě utkání s výběrem Slovenska do 16 let a holky to odehrály velmi dobře s maximálním nasazením. Překvapilo mě, kolik dívek má zájem na sobě přes léto pracovat, pokud to takto půjde dál, určitě se nemusíme o ženský hokejbal obávat.

U reprezentace talentovaných dívek už jste delší dobu. Jak Vás tato práce baví?

Pořád mě to baví, myslím, že ty nejmladší kategorie jsou nejkrásnější. Tam je vidět ta čistá radost ze sportu. Nám se v Prachaticích na klubové úrovni podařilo vychovat jednu velmi úspěšnou generaci holek, se kterými jsme pracovali od prvních krůčků na hřišti a na letošním šampionátu v týmu juniorek bylo hned 8 hráček, které nastupují v barvách našeho klubu. Osobně si toho moc cením a považuji to za úspěch. Na každém kempu talentovaných dívek se myšlenkami tak trochu vracím do minulosti, kdy jsme s nimi začínali a moc si to užívám. Mladým hráčkám bych hlavně přál, aby je to bavilo a užívaly si každý trénink, pak mohou přijít i ty úspěchy.

Jaromír Kotlík byl také asistentem trenéra reprezentace dívek U21, se kterou vybojoval bronzové medaile. Autor fotky: Markéta Křížová.