Reprezentace

Výběr hokejbalistek do 16 let trénoval v Plzni! Nasazení a ochota na sobě pracovat, chválí trenér Kotlík

Seniorská reprezentace žen musela své prosincové soustředění v Plzni zrušit. Místo toho se 18. prosince v západočeské hale představily potencionální reprezentantky do 16 let pod vedením Jaromíra Kotlíka! Jaký byl cíl tohoto reprezentačního srazu juniorek U16?

Soustředění se celkem zúčastnilo 41 hráček!

Trenére, v půlce prosince jste se se svými svěřenkyněmi sešli v Plzni. Co bylo cílem tohoto srazu?

Chtěli jsme s naším trenérským týmem pozvat co největší počet hráček ze dvou hlavních důvodů. Za prvé poznat nové tváře, které nám dorůstají do této kategorie, a za druhé ukázat mladším dívkám, jak jsou na tom v porovnání s konkurencí a na čem ještě musí zapracovat.

Byl účel srazu naplněn? Jednalo se pouze o zmapování kvality hráček v této kategorii?

Celkem se kempu zúčastnilo 41 hráček a nás samozřejmě zajímalo, jak na tom jednotlivé dívky budou a jaké hráčky nám z klubů doporučili. My jsme pozvali všechny, ale bohužel se nám některé hráčky omluvily ze zdravotních důvodů. Ty určitě pozveme a budeme je chtít vidět na dalším kempu.

Chtěli jsme vidět holky ve hře

Kemp byl pouze jednodenní. Na co jste se s hráčkami zaměřovali?

Chtěli jsme především vidět jejich individuální dovednosti, ukázat holkám něco nového a také jsme je chtěli vidět, jak jim to jde ve hře.

Jak byste celkově zhodnotil sraz? Byla tato akce spíše pozitivní než negativní?

My jsme rádi, že se nám v dnešní době poznamenané covidem a nejrůznějšími opatřeními vůbec podařilo s hráčkami setkat. Jsme rádi, že se nás potkalo takové množství a chtěli bychom poděkovat všem trenérům a rodičům za spolupráci.

Řada hráček je na tom individuálně velmi dobře

Překvapily Vás hráčky něčím? Za co byste je chtěl pochválit? Na čem však musí ještě zapracovat?

Překvapily bych ani neřekl, máme zkušenosti s touto věkovou kategorií a věděli jsme, co můžeme očekávat. Z čeho máme radost a za co musíme hráčky jednoznačně pochválit je nasazení, snaha a ochota na sobě pracovat. Řada hráček je na tom také individuálně velmi dobře. Na kempu jsme viděli pět brankářek a tam jsme velmi spokojeni. Slabinou celého ženského hokejbalu ve všech kategoriích je ale koncovka a na té je třeba pracovat.

Jak jste se vůbec k trénování reprezentace juniorek do 16 let dostal? Berete Vaše působení u týmu jako výzvu?

Oslovilo mě vedení svazu, konkrétně pan Komárek s mým předchůdcem Lukášem Grebeníčkem. Myslím, že pro to měli dva důvody. Za prvé jsme s mým asistentem Petrem Bártou vychovali od úplného začátku několik dobrých hráček, které se pravidelně zúčastňují kempů dnes už ve vyšších kategoriích a za druhé se nám podařilo s velmi mladým týmem v loňském roce vyhrát MILICA Ligu žen. Na druhou část otázky odpovídám jasné ano, je to pro mě výzva a zároveň je to i radost, trénovat nadějné mladé hráčky. A ještě bych k tomu dodal jednu poznámku, která se v profesionálních sportech už moc nenosí. Reprezentace se neodmítá. To je čest pro hráče i pro trenéry.

Jaromír Kotlík (vpravo) dovedl z pozice hlavního trenéra prachatické hokejbalistky k vítězství MILICA Ligy žen 2021! Autor fotky: Deník/Vladimír Klíma.