Zprávy RSHb

Jak hodnotí z hokejbalové pohledu rok 2022 předseda RSHb Ondřej Průša?

Další rok je za námi, ale aktuální hokejbalová sezóna není u konce. Ta je momentálně pod hávem zimního spánku. Co rok 2022 přinesl pro RSHb Čechy Jih? A na co se svaz bude zaměřovat v roce 2023. Hodnocení a vize poskytl předseda RSHb Ondřej Průša.

Hrálo se, co víc si přát

Pane předsedo, po covidových patáliích se hokejbal vrátil do starých dobrých kolejí, ve kterých funguje dobře. Jak moc se to v roce 2022 projevilo? A jste rád, že se nadšenci k hokejbalu v roce 2022 opět hlásili? Jak byste rok zhodnotil?

Doufám, že je to už za námi. V roce 2022 už nebyla omezení taková, která by bránila sportování, takže můžeme zvesela hrát. Za mě byl rok 2022 po hokejbalové stránce právě proto skvělý. Hrálo se, co víc si přát. Zmíním i volební rok. Volby jak v regionu, tak na úrovni ČMSHb ukázaly, že se tenčí funkcionářská základna. Z části započala centralizace regionálních svazů, neodpustím si ale poznamenat, že dost vlažně a chaoticky.

Každým rokem je 2. Liga pod drobnohledem, v roce 2022 tomu nebylo jinak. Co byste řekl ke kvalitě 2. Ligy? Jde stále nahoru?

Řekl bych že kvalita soutěže je stejná, na komplexnější zhodnocení je ale ještě čas. Jaro bývá lepší podzimu, takže ještě uvidíme. Centralizací se zlepšila situace okolo rozhodčích, i když to zatím vidím jako Pyrrhovo vítězství. Uvidíme, jak pomohou programy na nábor rozhodčích ze strany Komise rozhodčích ČMSHb.

Jak se Vám líbil průběh podzimní části 2. Ligy?

Průběh soutěže je standardní, co je důležité, že do soutěže nezasahuje žádná pandemie. S tím jsme spokojení asi všichni. V průběhu podzimu se odložilo, nebo nesehrálo jenom pár utkání, některé překvapil v zimě sníh a hrablo se stalo sprostým slovem. (smích) Viděli jsme pár překvapivých výsledků, ale i v některých případech utkání, která po herní stránce byla pod úrovní.

Jakou vizitku podle Vás dělají jihočeské celky v republikových soutěžích? Přeci jenom jsou velmi vidět v1. Lize, a dokonce jeden tým nastupuje v Extralize. Co říkáte na působení Horalů v nejvyšší soutěži?

Suchdol je v první lize už tradiční tým a dlouhodobě je v soutěži po zásluze úspěšný. Pedagog po minulé a úspěšné sezoně maličko herně ztrácí, což ale není nic neobvyklého, druhá sezona je vždy slabší, ale i tak si v lize vede velice dobře. Blatná je pro mě příjemným překvapením. Možná proto, že tým jsme dlouho neměli na očích, protože hrál soutěž na západě. V první lize je tým s přehledem první, což není samo sebou. Blatná má kvalitní kádr, který ještě šikovně doplnila pendly. Prachatice si na extraligu zvykají. Vedou si poměrně slušně, záchranu mají na dosah, a navíc mohou stále myslet na play-off. Neztrácejí se ani týmy v dorostenecké a juniorské lize.

Podporu klubů pracujících s mládeží máme nastavenou dlouhodobě

Jak vnímáte mládež z pohledu regionu? Rozvíjí se stále? Chystáte pro rok 2023 nějakou podporu?

Podporu klubů pracujících s mládeží máme nastavenou dlouhodobě. Podporujeme zejména kategorie přípravek a minipřípravek, respektive organizaci jejich turnajů. Tuto sezonu jsme podpořili i organizaci turnajů mladších žáků. Rozvoj mládeže je konstantní. Kluby, které mládež mají, s ní pracují dlouhodobě.

V budoucnu by v Českých Budějovicích mohla vyrůst krytá hala i pro hokejbal. Jak by to hokejbalu na jihu Čech prospělo?

Hala by pomohla kdekoliv by byla vybudována. Poskytuje významný komfort pro sportovce, otevírá další možnosti jak klubu, tak dalším hokejbalovým aktivitám i v období, kdy se nám venku moc hrát nechce. Nehledě na fakt, že hala bude vždy pro malé hráče a zejména jejich rodiče určitě důležitý argument pro to, aby se k hokejbalu přidali. Na druhou stranu, obrovská počáteční investice a vysoké provozní náklady pro organizaci, která by halu měla spravovat, jsou značné riziko. S děním okolo nás jsem k výstavbě haly dost skeptický, byť bych halu přál každému regionu a klubu, který pracuje s mládeží. Nejlepší období pro takové investice je zřejmě pryč.

Jaké jsou Vaše vize pro rok 2023 a další? Kde byste rád viděl hokejbal na jihu Čech za pár let?

Jedna věc je, kde bych hokejbal rád viděl, a druhá jaký má reálný potenciál a dosah. Chtěl bych hokejbal v každém městě nad 10 000 obyvatel v kraji. Reálně budu nadšený, když vznikne alespoň jeden nový klub s mládeží. Vize pro rok 2023 by měly mít především kluby a úsek rozvoje ČMSHb, který pořádá rozvojové a náborové projekty pro kluby i jednotlivce. My bychom měli být těmi, kteří je pomohou naplňovat. Považuji regionální svazy za servisní organizace. Regionální výbor by ale i tak rád rozšířil kategorii přípravek a minipřípravek o týmy z měst, kde se hokejbal nehraje pravidelně. Chceme se zaměřit na hokejová města a nabízet zapojení hráčů těchto kategorií do našich turnajů. Pro rok 2023 mám určité obavy. Předpokládám, že se klubů a jednotlivých hráčů dotknou zvýšené náklady na energie, s tím související výdaje na služby, jako je například doprava nebo zvýšení cen sportovního vybavení.