Vyšší ligy

Horalové nezačali extraligovou pouť úspěšně. Věřím, že na to ale máme! hlásí David Zimandl

Prachatice započaly své účinkování v Extralize porážkou 1:4, podlehly letohradským Jelenům. Jaký to byl zápas pro Davida Zimandla? Tento borec posílil Prachatice z juniorského celku. Proč přijeli Horalové do Letohradu v 11 hráčích do pole? Bude jejich účast v Dobřanech lepší?

V Letohradě jsme "bez posil" odehráli důstojnou partii

Davide, ještě v minulém roce jste byl věkově juniorem, ale za mužský celek jste již nastupoval. Měl jste tedy zkušenosti s 1. Ligou, ale jak jste se těšil na Extraligu?

Těšil jsem se hrozně moc, ono každý hokejbalista má v kariéře nějaké pomyslné milníky a start v Extralize je jeden z nich a já jsem moc rád, že jsem ho mohl dosáhnout. Ale zde to nekončí a ačkoliv vím, že nebudu dostávat tolik prostoru, furt chci být platným hráčem v týmu.

Jak vnímáte první zápas v Letohradě? S tamními Jeleny jste prohráli 1:4, přičemž jste nastoupili v 11 hráčích do pole. Není to na Extraligu málo?

Ano, je to málo, ale určitě to nebude standardem. My jsme před sezónou dost posílili a zvětšili tu hráčskou základnu tak, aby nás bylo vždy dost, nicméně se sešlo hodně faktorů, zranění, nemoci, a tak jsme odjeli jenom v jedenácti. Nutno však podotknout, že jsme „bez posil“ hráli v Letohradě důstojnou partii.

Kde se podle Vás zápas zlomil? A mohli jste si sáhnout na body? V čem byl Letohrad lepší?

Zápas se zlomil s úvodním buly, kdy jsme ještě nebyli zvyklí na tempo Extraligy. Rozhodly hlavně špatné vstupy do prvních dvou třetin, kdy jsme dostali zbytečné góly. Možná jsme mohli sahat po bodech, ale na Letohradu bylo vidět, že ačkoliv nehraje nejlepší zápas, je to velice zkušený tým, který už má zažité nějaké systémy, a i díky nim nakonec zvítězil.

David Zimandl bojuje o stálé místo v základní sestavě prachatických Horalů. Vybojuje si ho právě proti Dobřanům? Zdroj fotky: HCB Prachatice.

Udržení Extraligy je pro nás priorita číslo jedna

Počítáte s hojnější účastí a lepší sestavou v druhém duelu? Ten odehrajete v Dobřanech. Jak se těšíte na tento zápas?

Počítáme s větší účastí, k týmu už by se měly připojit výše zmíněné posily, navíc se jedná o takové derby, takže chceme podat nejlepší výkon a neodjet s prázdnou. V kabině se těšíme moc, víme, jak je ten zápas důležitý pro obě strany. Takovéto body se počítají dvakrát. (smích)

Šneci dostali na úvod Extraligy výprask ve Svítkově. Myslíte si, že by k překvapení mohlo dojít i ve Vašem případě?

Svítkov má velice mladý a šikovný tým, pracovali dlouho, aby byli tam, kde jsou a z toho pramenil i skvělý vstup do Extraligy. V jejich případě bych to určitě nenazval překvapením. Co se nás týče, budeme se snažit držet taktiku, kterou nám řekne trenér. Půjdeme krok po kroku a budeme si chtít dojít pro tři body. Jestli to bude 1:0 nebo 10:0 na bodovém zisku nic nezmění.

Co říkáte obecně na tempo Extraligy? A jak těžké bude Extraligu udržet?

Tempo Extraligy je hodně vzdálené tempu 1. Ligy a ještě více vzdálené juniorce. My jsme zatím měli možnost odehrát jenom jedno utkání, ale to mnohé ukázalo. Například to, kde budeme muset zapracovat. Je mi jasné, že ještě bude rozdíl mezi tempem spodní a vrchní části tabulky, kdy týmy z popředí dokážou ještě přidat. Udržení je pro nás priorita číslo jedna, kdy přesně zápasy s Dobřany dokážou, jestli jsme Extraligy hodni. Abych odpověděl, těžké to bude, ale já věřím, že na to máme. Moje malé přání je udělat play off.

Tým Prachatic bude muset zlepšit svoji sestavu na zápasy. Můžou poté Horalové myslet na lepší výsledky? Zdroj fotky: HBC Prachatice.