2. liga

Na začátku sezóny to nikdo nečekal, že bychom mohli dosáhnout až na titul, vypráví Pavel Valenta

Po třetím místě v základní části došel prachatický B-tým až do finále, kde porazil Zliv a ve druhé lize se raduje z titulu. K vítězství týmu přispěl také Pavel Valenta, který byl druhým nejproduktivnějším hráčem play off. Prachatický útočník se rozpovídal o vyřazovacích bojích či vítězné brance.

Je to pro klub určitě velký úspěch

Pavle, s prachatickým B týmem jste ve druhé lize získali titul. Jak se za tímto úspěchem ohlížíte?

Po několika druhých místech s Áčkem ve 2. Lize jsme to konečně dokázali s naším „Béčkem“ a je to pro klub určitě velký úspěch, který se nerodil vůbec snadno.

V základní části jste skončili na třetím místě, ve čtvrtfinále a semifinále jste ani jeden zápas neprohráli, vyrovnaná pak byla finálová série. Jak hodnotíte celou sezónu?

Sezónu nelze hodnotit jinak než jako úspěšnou! Na začátku sezóny to nikdo nečekal, že bychom mohli dosáhnout až na titul. Po ne úplně zdařilém podzimu jsme si řekli, že musíme máknout, dostat se do play-off a tam už se může stát cokoli. A výsledek už znáte. (smích)

Ve finále jste se Zliví, která byla v základní části první, prohrávali už 0:2 na zápasy. Kde jste pak našli sílu, že jste sérii dokázali otočit?

Je pravda, že prohrávat 0:2 není nic příjemného, ale všichni jsme věřili, že to můžeme otočit. Přišlo velké množství fanoušků a vytvořili takovou atmosféru, že snad nešlo nevyhrát a dotáhnout to nakonec až k titulu. (úsměv) Za to bych jim chtěl strašně moc poděkovat, titul patří i jim, bez nich bychom to nedokázali!

Foto: HBC Prachatice. Pavel Valenta patří k matadorům 2. Ligy. Teď dosáhnul na zlatou medaili společně se všemi Horaly!

V mém věku už spíše koukám na týmový úspěch

Utkání byla ve finále vyrovnaná, skončila rozdílem jedné nebo dvou branek. Který zápas byl nejnáročnější?

Z mého pohledu byl nejnáročnější asi ten druhý zápas ve Zlivi. Od začátku jsme tahali za kratší konec a soupeř byl ve všem lepší. Nám se nedařilo vůbec nic.

V pátém souboji jste vsítil třetí gól, který byl nakonec vítězný. Jak byste ho popsal?

Vlastně jsem se k tomu gólu připletl jak slepý k houslím. (smích) Gólman vyrazil střelu od modré čáry, míček poskakoval v brankovišti a já ho jen doklepl.

V play off jste byl druhým nejproduktivnějším hráčem, zapsal jste si osm branek a šest asistencí. Jste spokojený se svou produktivitou?

S produktivitou spokojen jsem, ale bez spoluhráčů by to nešlo. Hlavně oni na tom mají tu největší zásluhu. V mém věku už spíše koukám na týmový úspěch než na dílčí úspěchy v bodování.

Určitě bych našemu Áčku přál, aby se dostalo výš

V Prachaticích jste odehrál už několikátou sezónu, nastupoval jste také za A tým v první lize. Chtěl byste se s tímto týmem také dostat výše?

Určitě bych našemu Áčku přál, aby se dostalo výš, ale to už bude nejspíše beze mě. Už takhle jsem tam spíše do počtu. (smích) Teď už to bude na těch mladších, aby Áčko dotáhli do vyšších pater. Určitě jim budu fandit. (úsměv)

V mužstvu patříte ke zkušenějším hráčům. Baví Vás předávat zkušenosti mladším?

Několik mládežnických kategorií jsem trénoval, takže to musí člověka bavit, jinak by to nedělal. Občas je to s nimi taky dost složité, už mají svoji hlavu a nechce se jim některé věci moc poslouchat, ale to k tomu prostě patří. Taky jsem byl v jejich věku, takže vím, jaké to je. (smích)

Tabulka 2. Liga - Čechy Jih
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HC ŠD Písek
20 169:48 54
2.
TJ HBC Olymp...
20 148:61 47
3.
HbC Zliv
20 158:44 45
4.
HBC Prachatice B
20 109:56 45
5.
TJ Sokol Planá nad...
20 117:75 37
6.
HBC Vikings České...
20 87:74 31
7.
SK Suchdol nad...
20 82:106 26
8.
TJ Blatná Datels B
20 65:111 20
9.
SK Beer Stars...
20 76:121 16
10.
HBC Prachatice C
20 40:165 6
11.
TGB Swietelsky...
20 28:218 3