Vyšší ligy

Jaké je hodnocení sezóny Pedagogu trenéra Josefa Vachulky? Kde se rozplynul sen o finále?

SK Pedagog České Budějovice se jako nás regionální zástupce dostal do semifinále 1. Ligy, když ve čtvrtfinále přešel přes houževnaté hráče z Brna. Jak hodnotí celou sezónu a play off trenér prvoligových Pedagogů Josef Vachulka? Mrzí ho, že se s týmem neprobojoval do finále přes Vlčí Smečku?

Vzhledem k tomu, že jsme do sezóny vstupovali coby nováček, tak čtvrté místo úspěchem bezesporu je

Trenére, gratuluji ke 4. místu v celé soutěži. Je toto umístění podle Vás pro váš tým úspěch? V soutěži nastupovalo 14 týmů, což není málo.

Vzhledem k tomu, že jsme do sezóny vstupovali coby nováček, tak čtvrté místo úspěchem bezesporu je. Mnohem důležitější ovšem je, že jsme byli schopni v průběhu celého ročníku zlepšovat svůj herní projev. Hráči si ověřili, že pokud budou na sobě pracovat, můžou 1. národní ligu v pohodě hrát.

Vy jste odehráli dobrou základní část, z níž jste postoupili ze 3. místa do play off. Jaké máte hodnocení základní části?

Na podzim jsme zápasy vyhrávali spíš vůlí, bojovností a fyzičkou, z čehož pramenilo to, že jsme sice dávali dost gólů, ale dost jsme jich i dostávali. Na jaře už se výrazně zlepšil taktický výkon týmu a v počtu inkasovaných branek to bylo znát. Vše směřovalo k projevu, jaký jsme si představovali pro play-off.

Ve čtvrtfinále jste narazili na Brno, které jste vyřadili 1:3 na zápasy. Jaká to pro Vás byla série a co to prozradilo o Vašem týmu?

Série se mi velice líbila. Podali jsme vyspělý taktický výkon, kdy hráči byli schopni sami sebe v zápasech korigovat. Vše bylo podpořeno vynikajícím výkonem brankáře a mentální silou týmu. V podstatě jsme nedostali zbytečnou branku, což nakonec rozhodlo v náš prospěch. Líbil se mi i rytířský způsob boje brněnských hráčů.

Foto: SK Pedagog České Budějovice. Tým českobudějovického Pedagogu v jeho první prvoligové sezóně!

Líbil se mi i rytířský způsob boje brněnských hráčů

Do semifinále jste šli proti Vlčí Smečce, kterou jste v základní části jako skoro jediný tým dokázali porazit. Věřili jste si na postup?

Věděli jsme, že Vlčí smečka je favoritem, nicméně do série jsme šli s otevřeným hledím, rozdat si to jako rovný s rovným. Jinak by nemělo cenu vůbec do Ústí cestovat.

Jaká to však byla série? Kde se podle Vás semifinále zlomilo? Na domácím hřišti se vám nepodařilo ani jeden zápas vyhrát.

Po dvojzápase v Ústí, kdy byl stav série 1:1, jsme si věřili a to i přesto, že v prvním domácím zápase nám chybělo šest hráčů základní sestavy a v druhém čtyři. Věděli jsme, že kdo dá první gól, tak s velkou pravděpodobností zvítězí. To se pokaždé podařilo zkušeným hostům a domnívám se, že právě zkušenost byla tím rozhodujícím faktorem, díky kterému nakonec hosté zaslouženě postoupili. I tentokrát musím ocenit mentální sílu hráčů, kdy nepříznivě se vyvíjející sérii nezabalili a bojovali až do úplného konce. Výsledkem byly dvě nastřelené tyčky v poslední minutě druhého domácího zápasu, což bohužel na prodloužení nestačilo.

Plánujete do příští sezóny nějaké změny v týmu? A jaké budou Vaše cíle? Zkusíte zaútočit na postup do Extraligy?

Nejdříve je potřeba vyhodnotit tuto sezónu a pak určit směr, kterým se klub vydá. Před začátkem tohoto ročníku se do přípravy hlásilo zhruba pětatřicet hráčů. Většina si však neuvědomila, že to bude jiné než doposud a že pro účinkování v této soutěži je již potřeba trénovat a zlepšovat se. V zimní přestávce již bylo odděleno zrno od plev a nám zbylo pouhých 12 - 13 odhodlaných hráčů, kteří se ztotožnili s novým směrem klubu. Pro jaro jsme tedy museli přivést ještě několik hráčů, což se podařilo a my mohli pokračovat v nastolené cestě. Tito hráči však mají priority v jiných sportech, což zejména na podzim může být problém. Bude tedy důležité kádr ještě posílit a v závislosti na tom, jak se to podaří, budou stanoveny cíle pro příští soutěžní ročník.