Mládež

Prachatickým juniorům se nadstavba příliš nepovedla! Co chystá David Zimadl a jeho Horalové pro předkolo a případné play off?

HBC Prachatice postoupily v Extralize juniorů do nadstavby, kde si to rozdávají s nejlepšími tým z ČR. Jihočeši však dokázali získat jenom 4 body, což jim zaručuje pouze 6. pozici pro předkolo play-off. Co podle Davida Zimandla přinesly tyto nadstavbové zápasy do týmu?

Už jen postup do téhle skupiny byl úspěch

Davide, vy jste jako jihočeský zástupce postoupili do nadstavby v Extralize juniorů. Ale nedaří se vám, čím to je?

Já bych úplně nebyl tak skeptický. Samozřejmě papírově výsledky vypadají neuspokojivě, ale vezmeme-li v potaz, že do letošní sezóny nastupujeme ve značně slepované sestavě, kdy převážnou většinu týmu tvoří kluci z dorostu a jezdí nám vypomáhat hráči z Pedagogu, už jen postup do téhle skupiny byl úspěch. Abych byl upřímný, trochu jsme počítali, že nebudeme ve skupině dominovat, o to víc si vážíme, že jsme ve většině zápasů dokázali držet krok a doma porazili Hostivař.

Co vám tyto zápasy přinášejí a z čeho si berete poučení před předkolem a případných play-off? Co budete muset zlepšit?

Přinášejí nám převážně situace, ve kterých se musíme do příště zlepšit. V téhle skupině jsou právem nejlepší týmy z republiky a dokazují to každým dotykem s míčkem. Když se dokážeme poučit z těch chyb, které jsme doteď dělali, dokážeme dojít do play-off a překvapit. Zlepšit budeme muset určitě rozehrávku, a pak bude třeba nacvičit si lépe přesilovky, protože jsme z nich nedokázali doposud těžit.

Do vyřazovací části postoupíte už jistě ze 6. pozice, koho byste chtěli do 1. kola případného play-off?

Nad tím jsem dosud nepřemýšlel, ale budeme bojovat s tím, koho nám přiřadí. Jedeme udělat dobré jméno klubu a městu, necháme tam všechno a uvidíme, kam až se dostaneme.

Foto: HBC Prachatice. Mají junioři Horalů dojít v play off Extraligy juniorů daleko? David Zimandl (vlevo) je kapitán juniorských Prachatic.

Letos jsem měl poprvé možnost zkusit si zahrát 1. Ligu

Jaké cíle se kladete do předkola play off? Věříte například v postup do další části?

V kabině jsme si řekli, že letošní cíl bude dostat se do vyřazovacích bojů a tam budeme chtít dojít co nejdále. Co se play-off týče, říkám si, proč ne, letos jsme dokázali zvládnout náročná utkání a porazit papírově daleko silnější soupeře, takže postup dále je reálný. Nejdůležitější je, ale nasbírat zkušenosti a jak jsem avizoval, máme mladý tým a někteří náročnost play-off okusí poprvé, proto je důležité využít jejich dravosti a porvat se o každý centimetr plastu.

Ve vašem klubu se hraje 1. Liga. Měl jste již možnost okusit tuto soutěž? Co plánujete do budoucna. Přeci jenom 1. Liga je úplně jiná než Extraliga juniorů.

Ano, letos jsem měl poprvé možnost zkusit si zahrát 1. Ligu a odjezdit s týmem většinu zápasů, za což jim děkuji. Ačkoliv jsme nedokázali postoupit s A – týmem do play-off, odehráli jsme dobrou sezónu, ve které se mi podařilo získat cenné zkušenosti, které pak mohu zúročit v juniorské soutěži. Každá liga má trochu jiný nádech, tam kde v juniorce vyhraje rychlost a dravost, tam pak v 1. lize vyhrají zkušenosti a vyspělost hráčů.

Jaké jsou vaše plány do nacházející sezónu? V Extralize juniorů vás čeká poslední rok, co bude následovat?

Na to momentálně neznám odpověď ani já sám. Mám teď poslední rok na střední škole a rád bych potom pokračoval na vysokou. Bohužel nedokážu říct, kam budu přijat, ale od toho se bude odvíjet příští sezóna. Hokejbal mám rád a nerad bych s ním přestal, nicméně pokud půjdu do vzdáleného města, bylo by náročné nadále nastupovat za Highlanders, takže je možné, že obleču jiný dres. Zároveň bych byl pro spuštění univerzitního hokejbalu, abych mohl nastupovat i zde.